2013.05.17.
12:16

Írta: szimplalány

Terikének mondom, Marika is értsen belőle

Kedves Terike,

hallom, hogy visszamentél Józsihoz. Biztos nem örülsz neki, hogy a magánéleted most az újságok címlapján van, de attól fogva, hogy Józsi nyolc napon túl gyógyuló sérülést okozott neked és ezt szerencsére ma már hivatalból jelentenie kellett az orvosnak, a te ügyed már nem magánügy. Az a szerencsétlen vak komondor is szállóigévé lett, rajta és Józsin röhög az egész ország.

Pedig ez nem vicces ügy.

Magyarországon minden nap megvernek, megaláznak, terrorizálnak nőket, gyerekeket, időseket és fogyatékkal élőket. Ezek a mindennapos bántalmazások évente több mint 70 nő és tucatnyi gyerek esetében végül halálhoz vezetnek. Te is így végezheted egy napon, annak ellenére, hogy az élettársad jelen pillanatban még polgármester és országgyűlési képviselő.

Nem hallgattál Marikára. Ő is tűrt, 25 éven át, és csak akkor hagyta ott a bántalmazó férjét, amikor Te megjelentél az életükben.

Vajon miért várt addig? Mire gondolt, amikor végül "egy harmadik" miatt vetett véget a kapcsolatnak? Miből, hogyan él most? Miért nem hallgattál rá, amikor figyelmeztetett: téged is verni fog?

Azt remélted, hogy Józsi majd megváltozik?

Nem gondoltál arra, hogy esetleg jó lenne Marikával elbeszélgetned most, amikortól egy ország figyeli, mi lesz a sorsod? Nem kéne vele leülnöd és alaposan kibeszélni ezt az egészet és csak utána dönteni? Ő már végigcsinálta: otthagyta a férfit, aki új barátnőt talált és még többet verte őt. Ő már tudja, mi mindent kell kitalálni, megoldani, ha az ember ebben az országban végre összeszedi a bátorságát és új életet kezd. De azt is tudja: ha nem teszi meg, ő is úgy végezheti, mint a többi nő, akik nem tudtak időben elmenekülni.

Van segítséged? Kivel tudod megbeszélni ezt az egészet? Talán nem haragszol meg, ha azt javaslom: üljetek le Marikával, és őszintén, mint két asszony, akik már sok mindenen keresztülmentek, egymás között beszéljétek meg: vajon tényleg jó ötlet hazamenni Józsihoz?