2013.09.11.
07:37

Írta: szimplalány

Illés Zoltán szép és okos

A tehetséges Mr. Lázár után újabb figura emelkedett ki surmóságával az amúgy is erős mezőnyből. Tegnap a facebookon már mindent elmondtak a sztoriról, és mivel Detti életrajzát is lehozták, a kedves olvasó elég jó képet kaphatott arról, hogy ki alázott itt kit.

Detti az LMP (és a parlament) legtehetségesebb politikusnője, a párt társelnöke, akinek teljesítménye pontosan azért váltja ki az ostobák dühödt reakcióját, mert mindennél jobban mutatja a tragikus kontraszelekciót, ami a magyar politikában uralkodik. Detti doktorált közgazdász-szociológus, megjárta a magánszektort, a kutatási-akadémiai világot, az államigazgatást és a civil szférát. Profin és hallatlan munkabírással dolgozik, ezen kívül azt a nőknek tulajdonított fontos erényt is nap mint nap gyakorolja, ami a politikában szerintem a legfontosabb: konszenzusteremtő.

Ezzel szemben Illés régi és hírhedt kontraszelektum. A Nari alaposan bemutatta emberünket még 2010-ben, innen látszik, hogy micsoda súlyos figuráról van szó, ha eddig a zöldeken kívül valakinek nem tűnt volna fel.

Nekem személyesen első élményem róla az, amikor 91-92 környékén Amerikában a Yalen tanító nagynénéméknél vendégeskedett, akik a helyi magyarság aktív tagjai voltak és megdöbbentek azon, hogy Illés - a feltörekvő ifjú politikus- a Payless Shoe Source boltból (filléres cipőbolt az igénytelenebb fajtából) hatalmas megrakott szatyrokkal érkezett valami közösségi eseményre, kb. 15 pár cipőt cipelve, gyönyörűen megtestesítve a kelet-európai bunkót. A magyarok helyette is égtek, mint a rongy.

Következő emlékem róla, amikor a MÁV érintetti párbeszéd (ez egy olyan alkalom, amikor egy vállalat kifaggatja a civil, kormányzati és üzleti partnereit arról, szerintük hogyan teljesít) beszélgetésén az addig békésen folyó párbeszédbe harsányan beleüvöltve, ellentmondást nem tűrő stílusban, egy idegbeteg ember benyomását keltő módon trappolt bele, azt üzenve egész fellépésével, hogy a kutatók, céges középvezetők, civilek között ő az egyetlen fontos ember.

A magyar parlament teli van ilyen, és ennél még sokkal súlyosabb figurákkal. Ezek az emberek 92%-os többségben férfiak és ország-világ láthatja, hogy bizony nem teljesítményük alapján kerültek oda, sőt. Minél ostobább és lojálisabb vagy az istenként tisztelt ("az ő nevét szádra hiába ne vedd") főnökhöz, annál gyorsabban jutsz előre.

Ezért végtelen cinikus és gyalázatos az a szöveg, amit Kövér László enged meg magának a nőket segítő eszközök ellen, miszerint a nőket nem kell kvótával segíteni, hiszen alkalmasak és tehetségesek. Na, persze, ezért ül ott a tehetséges és alkalmas nők helyett ez a sok ostoba, képzetlen, faragatlan, adott esetben az asszonyt eltángáló, kisanyámozó surmó, pártsemlegesen. Kövérnek azonnal vizsgálatot kell indítana Illés szavai kapcsán, ha már a szintén alkalmatlan Lezsák nem tette helyre ott azonnal Illést.

Kövér ezt a lépést egy módon tudja elkerülni: ha Orbán a mai nappal meneszti Illést.