2010.12.11.
11:38

Írta: szimplalány

Van remény! Van remény?

Igazán még mindig nem tudjuk eldönteni, vajon valóban családbarát-e ez a kormány és azon dolgozik-e, hogy megszüntesse a munkaerőpiac családellenes jellegét, ahogy a kormányprogram fogalmaz.

A zárószavazás előtt álló szociális és gyermekvédelmi salátatörvény a legutolsó pillanatig úgy rendelkezett, hogy mindazok, akik a GYES mellett 8 órát dolgoznak a gyerek 1 éves kora után, elveszítik ezt a támogatást. A „családbarát” kormányzat ezen terve ellen indítottam elszánt harcot még szeptemberben: interpellációban , napirend előtti felszólalásokban  , számtalan esetben, minden releváns vitában, önálló képviselői indítványban, mely a kérdés átfogó rendezését tervezte, a költségvetés vitájában , valamint számtalan interjúban, sajtóközleményben és blogbejegyzésben, majd végül a benyújtott törvényjavaslathoz benyújtott módosítói javaslatban.

Intenzív lobbizással igyekeztem elérni, hogy a kormány ne vegye el a GYES-t azoktól, akik nem tudnak lemondani a teljes munkaidős állásról, és a teljes fizetésről vagy nincs ilyen lehetőségük. A módosító javaslatom arra irányult, hogy aki meg tud egyezni a munkaadójával, és a napi 6 órán felüli munkaidőt otthonról, rugalmas beosztásban tudja ledolgozni, az megtarthassa a GYES-t, így a rugalmas munkavégzési formákat is terjesztjük, és a GYES-ről sem kell lemondaniuk a családoknak. Különösen fontos ez azoknál, akik tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermeket nevelnek és 10 évig vannak GYES-sen, ami alatt természetesen dolgoznak, és minden fillérre szükségük van a beteg gyermek ápolásához, fejlesztéséhez.

Végül sikerült elérnem, hogy az utolsó pillanatban saját módosítót nyújtottak be és a fogyatékos szülőket kivették ezen korlátozás alól! Ez nagyon nagy siker, és azt jelenti, hogy kőkemény, kitartó munkával el lehet érni fontos célokat.

Ugyanakkkor a rugalmas, otthoni munkára irányuló javaslatot az intenzív lobbizás és súlyos szakmai érvek ellenére nem szavazta meg a kormánytöbbség.

Egyik szemem sír, a másik nevet. Miközben annak örülünk, hogy kitartó munkával sikerült egy igazán súlyosan családellenes lépésről lebeszélni a kormányt, azt nem értjük, miért veszi el a GYES-t azoktól, akik részben otthonról le tudnák dolgozni a teljes munkaidőt, és így végre európai módon tudnának visszatérni a munkaerőpiacra, ahogy azt a Népesedési kerekasztal is ajánlásaiban szorgalmazta.

5 komment

süti beállítások módosítása