2014.04.23.
12:39

Írta: szimplalány

Levél Kishantosról

Tisztelt Miniszterelnök Úr,
Kedves Viktor,

A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ által korábban bérelt földeken történt pusztítás ügyében fordulok hozzád.

Biztos vagyok benne, hogy amikor hírét vetted, hogy az "új bérlők" elkezdték kiszántani a sarjadó vetést Kishantoson, mélyen megrendültél. A magyar ember hagyományosan "élet"-nek nevezte a búzát, gabonát, és nem véletlenül. A kenyér kulturálisan magát az életet jelenti és aki a növekedő vetést támadja meg, az magát az életet támadja meg. Ilyenre a földből élő ember nem képes. Nem véletlen, hogy azok erőszakolták meg így a földet, akik soha nem éltek belőle, hiszen az új bérlők között a helytől 160 kilométerre, Salgótarjánban bejegyzett építési vállalkozók és hasonlók vannak.

Kishantos európai szinten is egyedülálló programot valósít meg. A legszigorúbb minősítésű, BioSuisse biovetőmag előállítása és a biogazdaság üzemeltetése mellett népfőiskolát is létrehozott, ahol több száz gazdálkodót képzett ki.

Kishantos az államtól bérelt földjeiből egyetlen hektárt sem nyert el a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet által tavaly kiírt, több szempontból is erősen vitatható pályázaton, amit elfogadhatatlannak tartok. Jelenleg több per is folyik az NFA ellen azt vizsgálva, hogy a szervezet a jogszabályoknak megfelelően járt-e el, amikor tulajdonképpen a kishantosi biogazdaság felszámolásáról döntött.

Azzal, hogy az új urak kitárcsázták a már szépen fejlődő vetéseket, 150 millió forintra becsült kárt okoztak. Erre a barbárságra az NFA vezetői és az állami földügyekért felelős államtitkár, az NFA-t felügyelő dr. Bitay Márton Örs buzdította a bíróságon megtámadott pályázat nyerteseit, és ennek a sajtóban is hangot adtak.

Az NFA vezetői és a földügyekért felelős államtitkár Kishantos esetében az erőszakot választotta egy bíróságon lévő jogvita eldöntésére. Elfogadhatatlannak tartom ezt az eljárást, ezért arra kérlek, hogy haladéktalanul váltsd le dr. Bitay Mártont, valamint az NFA vezetőit, mivel bebizonyosodott, hogy nem a jog, hanem az erőszak oldalán állnak.

A jogvitát eldönti majd a bíróság. De az életellenes cselekedetet és annak bátorítását nem tűrheted meg a kormányod alatt.

Tisztelettel:

Ertsey Katalin
országgyűlési képviselő
Lehet Más a Politika

2014.03.17.
18:47

Írta: szimplalány

Létminimum alatt a gondozói szakma

Soltész Miklós ma a szokásos fideszes stílusban kinyilatkoztatta, hogy a szociális ágazatban micsoda szédületes fejlesztések voltak és a bérek is emelkedtek...

Kár, hogy ez szemenszedett hazugság. Hat év után dobtak némi alamizsnát bérpótlék címen, de továbbra is ez az az ágazat, amelyben megalázó éhbérért nagyon kemény munkát végeznek a gondozók, akik egy életen át minden nehéz helyzetben elkísérnek minket. Legtöbbünk előbb vagy utóbb találkozik velük: ők gondozzák a gyerekeinket a bölcsődékben, ők ápolják az idős szüleinket. Ők vigyáznak, hogy ne fagyjon meg a hajléktalan az utcán, ők próbálják a lecsúszó családokat segíteni: a gyereklányt megmenteni attól, hogy eladják nyugatra prostituáltnak, és a még kisebb gyereket megvédeni akár az erőszakos szüleitől is. Amikor ez nem sikerül, mert a havi 70-90 esetet gondozó, 80 ezer forint körül, vagyis a  létminimum alatt (!) kereső családsegítő kimerült és nem képes rendesen ellátni a munkáját, akkor bekövetkezhet a tragédia: a szigetszentmiklósi eset azt jelzi, hogy nem lehet a végletekig kifeszített rendszert tovább terhelni. Miféle állam az, ahol az ellátott családok szintjére süllyed a gondozó? Ahol a bölcsődei dolgozó nem tudja kifizetni a számláit, és esti-hétvégi pluszmunkából tud csak vegetálni? Ahol az idősgondozókat csak a lelkiismeret tartja vissza attól, hogy nyugati 6-10-szeres fizetésért elmenjenek? Ahol a gyermekvédelmi rendszer annyira kivéreztetett, hogy nem tudja megakadályozni, hogy tizenéves lányokat adjanak el és az amszterdami Nyíregyháza utcában végezzék, ahelyett, hogy tanulnának és boldogulnának? Ahol a belügyminiszter szerint a gyerekprostitúció önkéntes?

A fideszes hazugságok csak még jobban felbőszítik a nyomorgó szociális dolgozókat, hiszen ők a bőrükön érzik, hogy ez a kormány csak a gazdagokkal törődik, a szegényeket és elesetteket a sorsukra hagyja, azokkal együtt, akik gondozzák őket. Az LMP 4 éven át küzdött a parlamentben és az önkormányzatokban ezekért a dolgozókért, magam 2011 telén dolgoztam bölcsődében, és azóta is minden alkalommal elmondjuk, ez így tarthatatlan. De a kormány süket az leszegényedők gondjaira, pedig az ő gyereküket is gondozzák, az ő szüleiket is ápolják.

Pedig a kormány jobban tenné, ha odafigyelne a helyzetre, mert 2014-ben Magyarországnak számot kell adnia a genfi Gyermekjogi Bizottság előtt arról, hogy milyen helyzetben vannak a magyar gyerekek és hogyan érvényesülnek a gyermekjogok. Egy független, nemzetközi szakértő testület értékeli a magyar helyzetet a bűncselekmények áldozatává vált gyermekek, gyermekekkel szembeni erőszak, és más ügyekben és ők már nem fogják benyelni az üres propagandaszöveget.