2011.03.02.
13:26

Írta: szimplalány

Kimaradt poszt...

Sajna a legelső posztom nem jött le a múlt hét elején a Porontyon, ezért most idebököm...

Ma megvolt a bemelegítés. Sajtótájékoztatóval kezdtünk, és egy rövid keresés után látszik: rengeteg helyen lejött a hír, érdekli a sajtót ez az akció, és ez máris jó.

Az interjúkban, amiket adtam, az hangsúlyoztam: eddig is méltatlanul keveset kerestek a gondozónők, de január 1-től - amikortól immár kisgyermeknevelő a hivatalos nevük – még súlyosabb az igazságtalanság: ők annyit vagy még kevesebbet kapnak kézhez, mint amennyivel a jól keresők, például a képviselők többet kapnak. Remélem, ezen a héten sikerül arra is felhívni a figyelmet, hogy milyen kemény munkát végeznek ezért a kevés pénzért a kisgyermeknevelők.

A nyóckerben lévő bölcsi, ahol én fogok dolgozni, nagyon szép épület, és gyönyörűen felújították pár éve. A körülmények ideálisak, a gyerekeknek még egyforma overálljuk (lányaim szerint: overájuk) is van, ami szerintem nagyon jó ötlet.

Az épületet és a csoportokat végigjárva élesen belém hasítottak az emlékek: milyen volt átadni őket reggelente, és utána loholni ki a városszéli munkahelyemre, majd délután értük. Imádtuk a lányok két gondozónőjét, és ez kölcsönös volt: őszintén szólva, nem hallottam még olyat, hogy egy gondozónő a bölcsisek képét a pénztárcájában hordja, hát a mi drága Mariannunk ezt tette. A mai napig elhomályosul a tekintetem, amikor rá és Eszterre gondolok, akik hihetetlen szeretettel és magas szintű szakmai igényességgel vigyáztak a lányaimra.

A másik emlék: azok a székecskék, jaj. Most is belereccsen a térdem, ha rágondolok, hogy holnaptól 4 napon át 20 centi magas székecskéken fogom tölteni a napjaimat, azokon, amiken anno egy szülői értekezletet is alig lehetett kibírni a 180 centimmel. Hát, majd csak kibírom...

Költségek: mondhatnám azt, hogy már el is ment a heti pénzem nagy része, mert ma reggel tankoltam: 17 ezer forintot fizettem… Ha a napi utat veszem: iskola, ovi és utána munkahely, a lenullázott kilométerszámláló szerint 2 x 15 km/nap az alap. Ez beszorozva a 361 forintos benzinárral és az öreg autóm sajnos 8 liter körüli fogyasztásával, máris 6000 forint körül járunk a hétre. Ehhez hozzáveszem az ebédbefizetést, amiből a két lány iskolai illetve óvodai ellátása megvan az 5 napra: 4750 ft. Tehát közlekedésre és napközbeni étkezésre már el is ment 10750 Ft, a heti keret fele. Maradnak a vacsorák. Ma este hétvégi maradékot ettünk, eredeti költsége kb. 800 ft lehetett hármunknak, ennek fele, tehát 400 ft jutott ma estére, plusz pár szelet kenyér, sonka, sajt, ráhagyással még 300 ft. Eddig összesen 11450 ft. Este még gyorsan mostam egyet, az kb. 300 ft költség lehet? (Bevallom, erről fogalmam sincs, a legolcsóbb fosztfátmentes mosóport veszem, de a többit nem igazán tudom meg becsülni). Tehát a vége 11.750 forint. Érdekes lesz kihozni a maradék 4 napot 1800 ft-os napi keretből. Ha meg se moccanunk, és csak vacsorára kell, és az összes besegítést a nagypapa végzi, nem a bébiszitter, akkor talán. De már most látom, ez kizárt…

Most pedig gyorsan elájulok, mert holnap reggel 8-tól este 6-ig leszek bent.

komment

süti beállítások módosítása